Останні статті

Стандарти Caterpillar (ECF).

Caterpillar Inc. — одна з провідних корпорацій у світі в галузі машинобудування. До складу корпорації входить понад 480 підрозділів, що розташовані у 50 країнах світу на п'яти континентах. Чисельність співробітників у всьому світі на 2016 рік становила 95 400 осіб.

Як одним із лідерів у галузі машинобудування, для забезпечення працездатності своїх дизельних двигунів CAT постійно розробляє тести та стандарти для моторних масел Cat Engine Crankcase Fluid (ECF).

Давайте в них розберемося.

Cat ECF-1. Застарілий стандарт.


Cat ECF-1-a. Випущено в заміну застарілого стандарту Cat ECF-1. Даний стандарт можуть отримати олії не нижче категорії API CH-4. Олії специфікації ECF-1-а розроблені з урахуванням підвищених вимог до сажоутворення (SCOTE test ASTM D6681), зносу та відкладеннях на поршнях.

Стандарт для всіх двигунів Caterpillar моделей до 2006 року, які експлуатуються на дорогах загального призначення. Також, для серії САТ 3500 і менших дизельних двигунів комерційних і некомерційних автомобілів. Мастильні матеріали стандарту Cat ECF-1-a не слід застосовувати для двигунів САТ 2007 і новіших моделей, а також для автомобілів з сажовими фільтрами (DPF).


Cat ECF-2. Даний стандарт створений для підвищення вимог до дизельних моторних масел категорій API CI-4 (API CI-4 Plus) та попереднього стандарту Cat ECF-1-a. Основне доповнення - 500 годинний тест Cat C 13 для забезпечення захисту від відкладень на поршнях.


Cat ECF-3. Стандарт розроблений для задоволення вимог Агентства захисту навколишнього середовища (EPA). Новий стандарт є особливо важливим для підтримки працездатності систем обробки відпрацьованих газів, включаючи системи з сажовими фільтрами (DPF) та інші.

Моторні масла Cat ECF-3 забезпечують:

  • додатковий захист каталізаторам та фільтрам сажі;
  • найкращий захист від зносу двигуна;
  • найкращий контроль за відкладеннями на поршнях;
  • найкращу температурну стабільність захищають від зміни в'язкості масла під впливом навантажень.

Стандарт суворо рекомендується для всіх двигунів САТ 2007 та новіших моделей двигунів автомобілів, що експлуатуються на дорогах загального призначення.

Олії категорії Cat ECF-3 рекомендуються для інших двигунів Caterpiller, включаючи серію САТ 3500 та більш маленькі дизельні двигуни комерційних та некомерційних автомобілів. Максимальний захист систем обробки відпрацьованих газів при використанні палива з вмістом сірки до 15 проміле (ppm або 0,0015%).

Схематично відмінність стандартів Cat ECF (Cat Engine Crankcase Fluid) можна зобразити так:

Допуски CAT

Масла NORTH SEA з допусками Cat Engine Crankcase Fluid (ECF).

TIDAL POWER SPECIAL UHPD 10W-40

TIDAL POWER HDX 10W-40

TIDAL POWER HDX 15W-40